За пръв път през Русе премина глобалната щафета „Пробег на мира“

Тимът е съставен от близо 20 атлети, представители на Полша, Австрия, Румъния, Сърбия, Латвия, Германия, Хърватия, Украйна и България

Подобни
Новини

newsONE Редактор
newsONE Редакторhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.

За първи път русенци имаха възможността да посрещнат международните бегачи от глобалната щафета „Пробег на мира“. Във финалните километри преди пристигането им на кея в дунавския град към тях се присъединиха и множество спортисти от местните клубове, съобщиха организаторите.

„Тази година пробегът започва на 27 май от извора на р. Дунав в Германия. Бягайки от страна в страна, предаваме факела на мира на хората, за да може всеки от тях да отправи своите собствени молитви и пожелания за един по-хармоничен, осъзнат и духовно извисен свят“, каза капитанът на международния отбор от бегачи Садананд Магии от Ирландия.

Тимът е съставен от близо 20 атлети, представители на Полша, Австрия, Румъния, Сърбия, Латвия, Германия, Хърватия, Украйна и България. В периода 2-9 юли те преминаха през повече от 35 населени места в родината, сред които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново и ще продължат каузата си с бягане до Тутракан и Силистра.

„От сърце ви пожелавам мечтата ви за мир, която ви отвежда толкова далеч, постепенно да завладее всички народи по целия свят“, поздрави ги кметът Пенчо Милков.

Заедно с бегачите той откри на кея паметна плоча, която обявява българската част на р. Дунав за т.нар „цвете на мира“. Със своята красота и обединяваща сила, тя свързва десет европейски държави и вдъхновява хората да живеят в мир и разбирателство.

Песен на българо-английски пък отбеляза края на кратката церемония по определянето на „дърво на мира“, което се прави по традиция на всяко от местата, където отборът бива посрещнат.

Участниците в щафетата връчиха на кмета сертификат за признателност към всички русенци и наградиха с медал носителката на 30–годишния рекорд на дълъг скок Силвия Монева и областния координатор на гр. Русе към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова,

На спортния празник присъстваха зам.-кметът Магдалина Илиева, председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев, председателят на общинската комисия по младежта и спорта и общински съветник Елисавета Досева и координаторът на Пробега на Мира за България Андрей Стефанов.

Пробегът на мира е глобална щафета, създадена през 1987 г. от индийския философ, спортист, поет и радетел за мир – Шри Чинмой (1931-2007). Инициативата е подкрепяна от редица изтъкнати спортисти, обществени и културни дейци по света като Нелсън Мандела, Майка Тереза и Принцеса Даяна.

В момента тя обхваща над 150 страни от всички континенти, като бегачите пренасят по целия маршрут горящ факел – символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж