За създаването на музей на спасяването на българските евреи, призова вицепрезидентът Илияна Йотова

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В България да се създаде музей, който да разказва за спасяването на българските евреи. За това призова вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи в 134 Средно училище „Димчо Дебелянов“ – ORT School. „Музеите не са обърнати само към миналото, те гледат към бъдещето. Със силата на образованието и културата трябва да възпитаваме следващите поколения в най-важните ценности в човешкия живот – любовта към ближния и толерантността“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова благодари на ръководството и учителите на 134 СУ „Димчо Дебелянов“ – ORT School, че откриват пред децата света на познанието и ги възпитават да приемат чуждото мнение, да разбират другия до тях.

В двора на училището през 2021 г. беше открит мемориал „Стената на българските праведници“. „Живи са въглените на историята и се разгарят всеки път, когато преминаваме покрай портретите на 20-те българи, които се ръководеха само от човешките закони и помагаха на своите сънародници евреи“, заяви вицепрезидентът. 20 българи са носители на най-високото признание за човечност на Световния център за възпоминание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим.

„Неизлечим е белегът на Холокоста, на тази адска машина, чието гориво беше зловеща идеология, която изпрати на смърт 6 млн. души“, заяви Илияна Йотова. Тя припомни Умберто Еко, който призова за бдителност за съвременния фашизъм, за липсата на толерантност, за лидери, които изпращат опасни послания.

„Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж