Задържаха полицай с подкуп

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Днес, 23.02.2023 г., с постановление на наблюдаващия прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) беше привлечен към наказателна отговорност за подкуп В. Т. –  служител на столичното 09 РУ-СДВР. 

Обвинението спрямо него е по чл. 302, т. 1, б. „а“ във вр. с чл. 301, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7 – лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност. 

Разследването се провежда от следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СО-СГП) под ръководството и надзора на прокурор в СГП. Образувано е с постановление на прокурор в СГП по данни, постъпили от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, съдържащи сигнал от собственик на търговско дружество. Според информацията на 13.02.2023 г. полицейският служител е поискал от собственика на дружеството сумата от 5000 лв., за да не докладва с мнение за образуване преписка, по която в 09 РУ-СДВР се е извършвала проверка. 

След съвместна операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и СГП, на 22.02.2023 г. полицейският служител беше задържан непосредствено след получаване на част от сумата, която се твърди, че е искал като подкуп, а именно след получаване на 2000 лв.   

На основание чл. 64, ал. 2 от НПК обвиняемият е задържан с постановление на прокурора за срок до 72 часа. 

Предстои СГП да внесе в Софийски градски съд искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.  

Разследването по делото продължава за установяване на всички обстоятелства по предвидения в закона ред.  

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж