Задържани са трима за грабежа на паркинга на магазин Метро

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 09.03.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 24-годишния Д. А., 22-годишния С. Д. и 29-годишния Д. Д. за извършен грабеж на над 27 хил. лв.

Досъдебното производство по случая е образувано на 25.01.2023 г., като разследването се провежда в Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) първоначално под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. На 09.03.2023 г. делото е прието по компетентност от СГП предвид налични доказателства за по-тежко наказуемо престъпление.

Съгласно събраните до момента доказателства грабежът е извършен на 25.01.2023 г. около 14:00 ч. в гр. София на бул. „Цариградско шосе“, км. 7-11, на територията на автопаркинг на магазин „Метро 1“. Престъплението е осъществено в съучастие от три лица, всяко от което действащо като извършител. Предмет на престъплението е парична сума в размер на 27 500 лева, отнета от владението на пострадалия И. З. чрез употреба на сила – И. З. е бил напръскан с лютив спрей, след което извършителите издърпали от ръцете му чанта съдържаща паричната сума.

В резултат на проведеното разследване, извършените множество действия по събиране и проверка на доказателства и проведените оперативно-издирвателни мероприятия, наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че събраните такива мотивират обосновано предположение относно авторството на деянието по отношение на три лица и с постановления по реда на чл. 219, ал. 1 от НПК привлякъл същите като обвиняеми.

Д. А. и С. Д. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, а Д. Д. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК (грабеж извършен в условията на опасен рецидив).

С постановление на прокурор в СГП обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, за да бъде осигурено довеждането им пред съда с цел разглеждане на искане за вземане спрямо тях на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Предстои СГП да внесе в Софийски градски съд искане за вземане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж