Зам.-главният прокурор Даниела Машева на Третия Балкански форум на главните прокурори: Ефективната прокуратура е пазител на обществения интерес

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Ефективната прокуратура е пазителят на обществения интерес и международните ценности, които сме приели за свое верую, чрез правилното и еднакво прилагане на закона.“

Това заяви Даниела Машева, заместник на главния прокурор на Република България, по време на Третия работен форум на главните прокурори на Балканските държави, който се провежда на 9 и 10 ноември в гр. Букурещ, Румъния.

„Успехът в борбата с трансграничната организирана престъпност е възможен само при създаване на механизми за сътрудничество между прокурорите, директен контакт и координирани действия.“,

отбеляза Машева.

От българска страна на форума присъства и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която подчерта, че взаимодействието и диалогът между прокуратурите от Балканския полуостров е гарант за сигурността в региона, за преодоляване на трудностите пред разследващите органи, създадени от геополитическата обстановка, както и за по-ефективно развитие на уменията и практиката на магистратите в отделните държави.

Третият Балкански форум на главните прокурори тази година се проведе под патронажа на Прокуратурата към Върховния касационен съд на Румъния. Участници в събитието бяха още представители на прокуратурите в Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Сърбия, Словения, Турция.

Приветствия към участниците във форума отправиха генералният прокурор на Румъния Габриела Скутеа, председателят на Върховния касационен съд Корина-Алина Корбу, министърът на правосъдието Каталин Предою, председателят на Конституционния съд на Румъния Мариан Еначе.

Снимка: Пресцентър Прокуратура

Инициативата за създаването на Работния форум на главните прокурори на Балканските държави е на ръководствата на прокуратурите на Република България и Република Турция. Първата среща се проведе през м. октомври 2019 г. в гр. Измир, Турция, а Вторият Балкански форум се проведе през м. юни 2021 г. в гр. София. Форумът има за цел да затвърди доброто сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност като трафика на наркотични вещества, оръжия и нелегалната миграция.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж