Започва 23-тото издание на столичния „Европейски музикален фестивал“ (програма)

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

С гостуването на Симфоничния оркестър на Принстънския университет тази вечер започва 23-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Един от най-добрите американски младежки оркестри за първи път гостува на Балканския полуостров, избирайки именно София за начало на своята концертна обиколка. Днес 112 млади изпълнители от САЩ ще зарадват столичани с блестящата си оркестрова програма, която ще представят под палката на своя дългогодишен диригент, маестро Майкъл Прат. Една от творбите – Балада за оркестър от Самюъл Колридж-Тейлър ще звучи премиерно за България, а във финалната част на цикъла „Планетите“ от Густав Холст ще участва и Младежката хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“ в София с диригент Славил Димитров. 

Повече за концерта: 

Билети: https://epaygo.bg/2608422412

„Европейски музикален фестивал“ т. г. ще се реализира в пролетен и есенен дял с общо 15 открояващи се събития с основен фокус класическата музика. По традиция, в планирането на фестивалната рамка е търсен и мултижанров обхват. Основната програма от симфонични и камерни концерти се допълва от атрактивни проекти с танго, фламенко, джаз, български и европейски фолклор и дори рок музика.  Вече над 20 години форумът продължава да следва своята водеща мисия, да представя на българската публика изтъкнати наши и чуждестранни артисти от световната класическа сцена. Във фестивалния афиш блестят имената на големите български солисти Пламена Мангова, Людмил Ангелов, Мила Георгиева, Димитър Иванов, Георги Черкин, на диригентите Росен Гергов, Григор Паликаров, Славил Димитров и др. Гости в програмата са изключителни артисти от Испания, Франция, Италия, Унгария, САЩ. Присъствието на младите музиканти в селекцията през тази година е особено ярко и забележимо – те са водещите изпълнители в почти половината от фестивалните прояви. Освен американския университетски оркестър, ще участват също Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела към НМУ „Любомир Пипков“, първият български танго оркестър, „Orquesta Típica Libertango“, съставен предимно от млади музиканти, фолклорни ансамбли от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, младежки танцови състави от Националния дворец на децата и Дом на културата “Средец” и др. 

Георги Черкин

Двадесет и третото издание на фестивала, организиран от „Кантус Фирмус“, ще се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Столичната община – Календар на културните събития на Столична община. Партньори в организацията са Италианският културен институт, Унгарският културен институт „Лист“, НМА „Проф. П. Владигеров“, НМУ „Любомир Пипков“, Софийската филхармония, Дом на културата „Средец“, НМТ „Ст. Македонски“, Културният център на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Медийни партньори на фестивала са Радио Класик А, Фреш Радио Груп, БНТ, БНР, БТА, уебсайтовете Impressio-Dir, Actualno, Kafene.bg, Djambore.com.   

През м. април фестивалът отбелязва с тържествен концерт 90-годишнината от рождението на големия български диригент и педагог акад. Емил Янев. Събитието „Поклон, маестро!“ на 4 април в зала „България“ е с участието на виртуозната цигуларка Мила Георгиева, която прави първите стъпки от своята сценична кариера под диригентството на маестро Янев, в годините, когато той ръководи оркестъра на НМУ „Любомир Пипков“.  

Повече за концерта вижте тук:

Билети:https://epaygo.bg/4275262006?fbclid=IwAR1hcBOSmy9ncpkLuD9Txd8-q-DvJoLMqbnyZ1m7_x7EwbmlLP_-MtoIzLw

На 18 април „Европейски музикален фестивал“ представя концерт, в който ще оживее богатството на българските фолклорни традиции, пресъздадени с любовта и професионализма на младите музиканти. „Завръщане към корените“ е една програма с участие на студенти от класовете по фолклорно пеене, фолклорни инструменти и фолклорни ансамбли в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ с преподаватели гл. ас. д-р Димитър Христов, ас. д-р Ваня Монева, ас. Дарина Славова, хон. ас. Нели Андреева, хон. ас. Христина Белева, хон. ас. Недялко  Недялков и хон. ас. Петьо Костадинов.

Също през април предстои вълнуваща среща на столичната публика с испанския ансамбъл Сантяго Лара квартет. Уникалната програма съчетава в едно страстта на фламенкото с импровизационната енергия на джаза. „Като тореадор, изправен пред бикове на арената“, така испанската преса описва Сантяго Лара, едно забележително име сред съвременните фламенко китаристи. Ученик на известния Маноло Санлукар, Лара и музикантите от неговия квартет  търсят нови територии за фламенкото в своя авторски албум “Фламенко трибют на Пат Матини”, който  ще бъде представен у нас. Той включва оригинални фламенко аранжименти на пиеси от легендарния джаз китарист Пат Матини. Танцьорката Мерседес Руис, една от големите звезди на този жанр, допълва ритъма на музиката със своите изящни и пълни със страст движения.

През месеците май и юни фестивалните събития отново събират атрактивни изпълнители за едно истинско празнично изживяване: на 15 май в зала “България” почитателите на тангото могат да слушат първия български танго оркестър „Orquesta Típica Libertango“ с неговия създател и ръководител, Стоян Караиванов (бандонеон). Амбициозният млад музикант, който е само на 25 години, ще ни изкуши с концертна програма, която открива нови съкровища от историята на аржентинското танго. Специални гости са Лисандре Доносо, бандонеон (Франция) и солистите от Националната опера и балет Марта Петкова и Никола Хаджитанев, които ще представят специално създадена хореография на Светлин Ивелинов. 

На 31 май на сцената на Централния военен клуб ще оживее слънчевата красота на италианската канцонета. Ансамбъл Paese Mio Bellо (Италия), изпълнява неаполитански песни от 40-те и 50-те години на миналия век, които са част от националната музикална традиция на Италия, както и свои авторски композиции. 

На вълнуващо пътуване през различните музикални стилове, но обединени от благородния  звук на тромбоните, ще ни отведе в своя концерт унгарският ансамбъл Szeged Trombone Ensemble. 12 тромбонисти ще представят програмата „От предкласиката до джаза“, съставена от транскрипции на класически образци и композиции, написани специално за  ансамбъла. Техният концерт е на 15 юни в Аулата на СУ. Предвидена е и творческа среща на музикантите от състава с техни български колеги и студенти от НМА. 

Част от програмата на фестивала тази пролет е също и музикално-танцовият спектакъл „Европа танцува“ на представителни младежки и детски състави от столицата, а в края на м. октомври предстои събитието за деца „Петя и вълкът“, което ще се реализира със съдействието на Националния музикален театър „Ст. Македонски“. Точната дата ще бъде обявена допълнитело.

Основни акценти от есенната програма са двата концерта с участие на Оркестър „Кантус Фирмус“. Ансамбълът с 20-годишна история (предишно име: Оркестър на Класик ФМ радио) ще свири на 20 октомври в зала „България“ със солистите, спечелили световно признание Пламена Мангова (пиано), Димитър Иванов (цигулка) и Атанас Кръстев, (виолончело). Програмата ще зарадва почитателите на „чистата“ класика с творби от Лудвиг ван Бетовен: Увертюра „Кориолан“, Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър и Симфония №7. Диригент ще бъде маестро Росен Гергов

Димитър Иванов

Също през есента оркестърът ще представи световна премиера на „Галактически концерт“ за пиано и оркестър от Георги Черкин. Известният наш пианист развива своята кариера на сцената, но неговите композиционни опити датират още от ученическите му години. С голяма популярност се ползват неговите оркестрови транскрипции на множество шедьоври от клавирната литература. Публиката на „Европейски музикален фестивал“ ще има възможност да чуе на 16 септември и първата му крупна концертна творба, която той създава специално за 23-тото издание на форума. 

 „Фантазии и сонати“ се нарича соловият рецитал на пианиста Людмил Ангелов, който ще свири отново за почитателите си в столичния град на 2 октомври в зала „България“. Световнопризнатият интерпретатор на шопеновото творчество ще съчетае този път любимата си музика с творби от Моцарт и Бетовен.

Пламена Мангова – снимка: Marco Borggreve

Също с камерен рецитал на 27 октомври във Военния клуб фестивалът представя в нова светлина обичаните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин. Двамата доказаха, че са отличен тандем в проектите „Кино и класика“ от предишни издания на фестивала, но сега ни предстои да чуем техните вълнуващи и изтънчени интерпретации на творби от Сарасате, Паганини, Дебюси, Равел и особено цигулковата соната на Цезар Франк. 

Росен Гергов

Уникален рок саунд в програмата на столичния „Европейски музикален фестивал4 идва с изключителния проект Концерт за група и оркестър  на  Джон Лорд и музиката на Deep Purple – гостуващо събитие в програмата на феста. Световните звезди Брус Дикинсън, Джон О’Хара, Таня О’Калахан, Кайтнер Зи Дока и Бернхард Велц  ще излязат на сцената на зала 1 на НДК на 18 и 19 март, заедно с българските музиканти от Оркестър „Кантус Фирмус“ под диригентството на Пол Ман. Събитието отбелязва приноса на маестро Лорд като забележителен оркестров и рок композитор, известен с новаторската си работа в съчетаването на рок с класически и барокови форми и съосновател на групата Deep Purple. 

Билети за фестивалните събития са в продажба на касата в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. 

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ, София

Със съдействието на Столична община и Министерство на културата

23-то издание


14 март 2023, зала “България”, 19:30

ОРКЕСТЪР НА ПРИНСТЪНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ (САЩ) 

Програма: Александър Бородин, Самюъл Колридж-Тейлър, Густав Холст

Диригент: Майкъл Прат


18 и 19 март 2023, НДК, зала №1, 20:00 

Гостуващо събитие в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 

КОНЦЕРТ ЗА ГРУПА И ОРКЕСТЪР от Джон Лорд и музиката на Deep Purple

С участието на гостуващите звезди: Брус Дикинсън, Джон О’Хара, 

Таня О’Калахан, Кайтнер Зи Дока, Бернхард Велц

Оркестър „Кантус Фирмус“ 

Диригент: Пол Ман


4 април 2023, зала “България”, 19:30

ПОКЛОН, МАЕСТРО! – Концерт в памет на акад. Емил Янев

90 години от рождението му

Младежка филхармония „София“ и Младежка хорова капела към НМУ “Л. Пипков”  

Диригент: Славил Димитров

Солист: Мила Георгиева, цигулка 

В партньорство с НМУ “Л. Пипков”, София


18 април 2023, зала НМА „Проф. Панчо Владигеров“, 19:00

ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ

В партньорство с НМА „Проф. Панчо Владигеров“ 

 Концерт на класовете по фолклорно пеене, фолклорни инструменти и фолклорни ансамбли     от НМА „Проф. П. Владигеров“ от класовете на гл.ас. д-р Димитър Христов, ас. д-р Ваня  Монева, ас. Дарина Славова, хон.ас. Нели Андреева, хон.ас. Христина Белева, хон.ас. Недялко  Недялков, хон.ас. Петьо Костадинов


26 април 2023, София лайв клуб, 20:00

FLAMENCO TRIBUTE TO PAT METHENY 

САНТЯГО ЛАРА КВАРТЕТ, Испания 

Със специалното участие на Мерседес Руиз, фламенко танци


15 май 2023 – зала “България”, 19:30 

КОНЦЕРТ НА „ORQUESTA TÍPICA LIBERTANGO

Ръководител на оркестъра и солист: Стоян Караиванов, бандонеон

Със специалното участие на: Лисандре Доносо, бандонеон (Франция) 

С участието на Марта Петкова и Никола Хаджитанев, премиер солисти на Националния балет; хореография: Светлин Ивелинов 


19 май 2023, „Ларгото“ – 18:30  

Музикално-танцов спектакъл „ЕВРОПА ТАНЦУВА“ 

Участват представителни младежки и детски танцови състави към ДК „Средец“, НДД и др. 

Водещ и сценарист: Катерина Тупарова


31 Май 2023, зала ЦДА, 19:30 

Концерт на вокален ансамбъл PAESE MIO BELLO (Италия) 

В партньорство с Италианския културен институт


15 юни 2023, Аула на СУ, 19:30 

ОТ ПРЕДКЛАСИКАТА ДО ДЖАЗА

Концерт на Szeged Trombone Ensemble (Унгария)

Програма: премиерни изпълнения на творби в аранжимент за 12 тромбона

В партньорство с Унгарския културен институт „Лист“ и 

Културния център на СУ 


16 юни 2023, НМА „Панчо Владигеров“  

Творческа среща – уъркшоп с Дьорд Гивичан, тромбон (Унгария)


16 септември 2023, зала “България”, 19:30

Концерт с мултимедия

Оркестър „КАНТУС ФИРМУС“

Г. Черкин: „Галактически концерт“ за пиано и оркестър – световна премиера

Солист: Георги Черкин, пиано

Григор Паликаров, диригент


2 октомври 2023, зала “България”, 19:30

ФАНТАЗИИ И СОНАТИ, клавирен рецитал на Людмил Ангелов 

Програма: В. А. Моцарт, Л. В. Бетовен, Ф. Шопен


20 октомври 2023, зала „България“, 19:30  

КОНЦЕРТ НА ОРКЕСТЪР „КАНТУС ФИРМУС“

Солисти: Димитър Иванов, цигулка, Атанас Кръстев, виолончело, 

Пламена Мангова, пиано

Росен Гергов, диригент

Програма: Л. В. БЕТОВЕН – Увертюра „Кориолан“,

Троен концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър

Симфония №7


27 октомври, зала ЦДА, 19:30

МИЛА ГЕОРГИЕВА (цигулка) и ГЕОРГИ ЧЕРКИН (пиано) – първа съвместна  изява в камерен рецитал на двамата артисти, програма: А. Вивалди, П. Сарасате, Н. Паганини, Ц. Франк и др. 


края на октомври 2023, зала ДМБЦ 

ПЕТЯ и ВЪЛКЪТ, събитие за деца

Представяне на оригинална версия на симфоничната приказка от С. Прокофиев 

С участие на актьори, балетисти и оркестър на НМТ “Ст. Македонски”

Водещ: Румен Григоров

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж