Започва основният ремонт на 23,4 км от път ІІІ-559 – важна транспортна връзка в област Хасково

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. започва рехабилитацията на 23,4 км от път III-559 Полски градец – Тополовград – с. Устрем. Проектът се финансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Инвестицията е за над 19 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 месеца.

Отсечката е важна пътна връзка за населените места в област Хасково с второкласния път ІІ-55 Главан – Пъстрогор и чрез него с АМ „Марица“ и първокласния път І-5 Стара Загора – Хасково – Кърджали. Чрез пътя Главан – Пъстрогор третокласният участък осъществява достъпа до ж. п. гара Стара Загора и ж. п. гара Раднево. Трасето осигурява и алтернативна връзка чрез път ІІ-55 между ГКПП „Капитан Андреево“ и АМ „Марица“, път І-5 Стара Загора – Хасково – Кърджали и І-8 Хасково – Харманли – Свиленград.

Проектът предвижда основен ремонт и реконструкция на два участъка от пътя на територията на област Хасково. Първият е с дължина 19,020 км. Той започва от границата на областите Хасково и Стара Загора, между селата Полски Градец и Светлина (при км 4+500) и завършва в гр. Тополовград (при км 23+520). Втората отсечка е 4,390 км. Тя е от разклона за Манастира „Света Троица“ (при км 35+060) до пресичането с път III-761 Княжево – Устрем – Радовец (при км 39+450). Трасето, което ще се обновява, преминава през две населени места – с. Светлина и гр. Тополовград.

Строително-монтажните работи включват възстановяване на настилката и пътното тяло в участъци с недостатъчна носимоспособност. Ще бъдат положени основни и изравнителни асфалтови пластове по цялата дължина на трасето. Ще се възстанови отводняването и банкетите. Предвиден е ремонт на два моста – при 9-ти км, построен през 1987 г., и над р. Голямата река при 16-ти км, изграден преди 85 години – през 1937 г. Досега двете съоръжения не са основно ремонтирани. Отсечката ще е с нови ограничителни системи, парапети, бордюри, пътни знаци и хоризонтална маркировка.

С рехабилитацията на третокласния път ще се подобри достъпът до обекти на културното и природно наследство, като Тракийска крепост и култов комплекс „Палеокастро“ край Тополовград. Обновената инфраструктура ще намали времето за пътуване между населените места в област Хасково, ще се подобри транспортно-експлоатационното състояние на пътя, ще се повиши безопасността и комфортът на пътуващите. Ще се осигури оптимална скорост на движение и намаляване на вредните емисии на парникови газове.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж