Започва Светлата седмица

В храмовете звучат празничните възкресни песнопения

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Днес е вторият ден на православния Великден и началото на Светлата седмица. Наименованието ѝ се свързва със светлината, която донася на света възкръсналият Христос.

В богослуженията в дните след Великден църквата почита Света Богородица и Светите апостоли.

До събота всеки един от дните носи името “светли”.

В катедралния-храм „Св. Александър Невски” започна утринната служба. Това е най-тържествената и радостна седмица.

Църквата възпява славното Христово възкресение като тържество на тържествата, празник на празниците. Небесата са разтворени, небе и земя са едно в тези дни и именно тази велика радост от светлото Христово възкресение се празнува в продължение на цялата седмица.

Позволява се блажна храна в обичайните през годината постни дни – сряда и петък.

В много райони на страната вторият ден на Великден се свързва и с провеждането на редица обичаи, свързани с плодородието и предпазване на реколтата от градушка. Най-популярен от тях е обичаят – размятане на яйца, предава БНР.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж