Земеделският министър: При поредица от избори новата селскостопанска програма няма да тръгне

Той припомни, че при неработещ парламент няма как да бъдат приети редица законодателни изменения и Европейската комисия няма да разреши директните плащания

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов изрази сериозни опасения за селскостопанската програма за 2023 година и преразпределянето на средства за земеделските производители. 

“Ако това ново мнозинство успее да придвижи нещата така, че да имаме поредица от избори, се опасявам, че новата селскостопанска програма от 1 януари 2023 г. няма да тръгне и субсидии няма да получава никой, заяви министърът на среща с представители на местната власт и земеделски производители в добричкото село Ловчанци.

„Намираме се в много тежка ситуация. Не само ние – в цял свят и цяла Европа е така. Опитваме се да наваксаме според възможностите на държавата. Мисля, че не сме направили малко и предстои да се направи още, освен ако политическата криза не се задълбочи, което ще се отрази пряко и на вас“, обърна се той към присъстващите.

Иванов припомни, че при неработещ парламент няма как да бъдат приети редица законодателни изменения и Европейската комисия няма да разреши директните плащания.

„Не знам дали си дават сметка някои хора какво правят в момента. Това касае Плана за възстановяване и устойчивост, където има немалко средства, предвидени за земеделие и изобщо за развитие на страната. От едната страна са около 21 милиарда, а за земеделие са 16 милиарда и са поставени под въпрос от тук нататък как ще се реализират политиките“, каза Иванов.