Жива мартеница „Видин“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Община Видин организира за шеста година инициативата „Най-голяма жива мартеница“. След няколко години прекъсване заради пандемичната обстановка в страната изявата не бе провеждана. Тази година живата мартеница изобразяваше името на нашия град и в подреждането й се включиха над 330 ученици от V до IX клас от всички училища в Общината. Облечени в бели и червени тениски, младите хора изписаха фигурата „Видин“ и извикаха заедно: „Честита Баба Марта, свят!“.

„Днес ние честваме една хилядолетна българска традиция. От сърце Ви пожелавам да сте здрави, весели, засмени и щастливи“, отправи поздрав към присъстващите д-р Ценков. След това кметът връчи на всички учебни заведения грамоти за участие в инициативата. Самодейци от видински читалища раздаваха мартеници. 

На 1 март читалищните дейци отбелязват Деня на самодееца и любителското художествено творчество. По този повод д-р Ценков изпрати поздравителни адреси до самодейците от читалищата на територията на Общината. „Приветствам усилията Ви да съхранявате с много любов и всеотдайност фолклорното ни наследство и да ни радвате със своето талантливо присъствие. Бих искал да изкажа своето възхищение, уважение и благодарност за ентусиазма и неизчерпаемата енергия, които влагате в обогатяването на културния живот в Община Видин.  Бъдете и занапред пазители на народните ни традиции и пример за това как трябва да почитаме българското!“ – пише в адресите.

След края на изявата жителите и гостите на старопрестолния Видин гледаха спектакъл-шествие „Мартенска мистерия“. Организатори са ППМГ „Екзарх Антим I”, Клуб „Мелпомена“ – гр. София и Ателие за традиции и фолклор „Еподе“ – гр. София със съдействието на Община Видин. Учениците представиха традиционни български обичаи по Сирни Заговезни – Прошка и Мартенските празници. На входа на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ бе подредена и изложба „Портрети на велики личности от нашето минало“. Експозицията може да бъде разгледана до 7 март.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж